Category: Uncategorized

Te “Vatra”, u përmbyllën aktivitetet e “Javës kulturore shqiptare në SHBA”

Nju Xhersi, 8 korrik 2018 – Me prezantimin në Federatën Panshqiptare të Amerikës “Vatra”, dega në Bronks të Nju Xhersit, dje u përmbyllën aktivitetet e “Javës kulturore shqiptare në SHBA”, të organizuara nga Instituti i Trashëgimisë Shpirtërore e Kulturore të Shqiptarëve të Maqedonisë. Të pranishmëve në fillim iu drejtuan nënkryetari i Federatës“Vatra”, Agim Rexhaj, dhe kryetariAA Vision “ME SHQIPTARËT E AMERIKËS: Qazim Doda: Shën Tereza

AA Vision "ME SHQIPTARËT E AMERIKËS: Qazim Doda: Shën Tereza from qazim doda on Vimeo.

Me 07 shtator 2016 në ambientet e Konsullatës së Përgjithshme të Kosovës u organizua ekspozita për Shën Terezen.
Kjo ekspozitë u përgatit nga një grup i madh hulumtuesish që vërtetojnë identitetin shqiptar të Gonxhe Bojaxhiut Shën Terezës. Hulumtimet kanë filluar nga studijuesi Albert Ramaj i cili vjen nga familja e Zef Ramës i cili e ka pagëzuar Gonxhe Bojaxhiun. Organizimi dhe kompletimi i këtyre hulumtimeve u bë nga Instituti për Trashëgimi Kulturore e Shpirtërore të Shqiptarëve me seli në Shkup i cili udhëhiqet nga historiani Prof. Dr. Skender Asani.
Iniciativa për këtë ekspozitë u ndërmorr nga Qazim Doda i cili e përfaqësonte grupin e studijuesëve për identitetin e Shën Terezës.
Konsulli Fatmir Zajmi dhe Ambasadorja Teuta Sahatçiu bashkë me grupin e tyre e përkrahën këtë nismë dhe e organizuan ekspozitën në ambientet e Konsullatës së Përgjithshme të Republikës së Kosovës në New York ku u ftuan ambasadorë të shumë shteteve dhe përfaqësuesi i Vatikanit pranë OKB-së në New York.
Kjo ekspozitë ishte emëruar: ” Shenjtorja Shqiptare nga Shkupi.”Karl Popper dhe Shoqëria e Hapur

Shkruan: Mr. Sc. Blerta Haxhiaj “Government of the people by the people for the people” – Në shoqërinë e hapur çdo qytetar duhet të angazhohet ne mendimin kritik, e cila kërkon lirinë e mendimit, shprehjen, institucionet ligjore dhe kulturore të cilat e thjeshtëzojnë këte. Analogjia e Popperit haset mes problemeve qe zgjidhen permes shkencës dheErotizmi i George Bataille

Nga Mr.Sc. Blerta Haxhiaj Që nga publikimi i librit (Editions de Minuit, 1957) edhe pse nuk ishte në rrethin e intelektualëve francez, Bataille nuk mund të rrijë nën hije. Vincent Descombes në “Modern French Philosophy” edhe pse ishte një udhërrëfyes i Bataille, përmendet vetëm kalimthi. Për çfarë na shërben Erotika e Bataille edhe pse duketDéjà vu

Shkruan: Pranvera Shehaj, Itali   Kur koha ta fal lirine, liria s’perben me interes. Kur dhimbja te behet rutine, rutina te duket me vlere! Edhe kur absurditeti i egos njerezore te shuhet ngadale, edhe atehere do kete vend per urrejtje, per lote, per ulerima qe zevendesojne ujqerit e nates … edhe atehere do kete shpirtraAktori dhe poeti i njohur shqiptar Çun Lajçi përshkruan thirrjen e Shote Galicës për Azem Bejten

  Shota thirri n’tela kange   ( Azem Bejta ) Diçka Donte me thanë e fjala si dilte Shota i rrinte plis mbi krye, Lotët Pikëpikë ia lagshin mendimet Atij Hija e shtrime mbi katër krah   Siqevës ishte tue i kapercye!   Kur Dielli duel e toka u avullue Ky rrëshqiti damarve t’dheut, SytëEPOPEJA E UÇK-së NË NEW YORK

Shkruan: Adrian Grajçevci Popujt që nuk mësojnë dhe nuk i kujtojnë sakrificat, i përsërisin ato. Populli shqiptar edhe mëson edhe i kujton sakrificat e tij heroike. Me datën 6 Mars 2016, e dielë, komuniteti shqiptaro-amerikan prej orës 12 deri në ora 1 PM te varrezat e Dëshmorëve Bytyqi në Yonkers, nderon rënien e tre vëllezërve BytyqiJonuz Musliu mbështet aksionin e VV-së

  Kryetari i Këshillit Nacional të Shqiptarëve në Luginë të Preshevës, Jonuz Musliu, e ka mbështetur aksionin e sotëm të aktivistëve të Lëvizjes Vetëvendosje!, ku rrotulluan një kamion me produkte të Serbisë që shiten në Kosovë. “Sot, aktivistë të Lëvizjes Vetëvendosje! e përmbysën një kamion me produkte të Serbisë që shiten në Kosovë. Ky aksionFALENDERIM

Falenderojme komunitetin shqiptar te New York nga gjithe hapsira shqiptare e Ballkanit per kontributin e dhene per te percjelle trupin e pajete te te riut shqiptar ne Atdhe, Edison Delaj. Ishte nje shembull bamirsie e Kombit Shqiptar pa asnje dallim. Falenderojme Kishen Katolike “Zoja e Shkodres” e famultarin e saje te nderuarin Dom Pjetri jo vetem perThaçi, president sipas formulës komuniste

Shkruan: Prof. Dr. Mehdi Hyseni        Barometri diplomatik *** Sepse pa pëlqimin e Opozitës Demokratike dhe të POPULLIt të Kosovës, tre musketarët komunistë (Isa, Veseli dhe Jablanoviq) me  votat e tyre të diktuara dhe të manipulura, duke i përsëritur  tri herë (tri runda), e shpallën  Hashim Thaçin president të Kosovës.  Pikërisht , kjo metodë e zgjedhjes së